Verslag van expositie AF Tegelen

Het was voor AFT uit Tegelen fantastisch dat Cees Rullens (regisseur van o.a. de Passiespelen en de Venlose Revue) bereid gevonden was om op 28-09-’19 hun jaarlijkse foto-expositie in te leiden. Daarover uit betrouwbare bron vernomen, dat Rullens op een boeiende manier links wist te leggen tussen fotografie en wat er zo allemaal bij zijn regisseurswerk om de hoek komt kijken. De ruim 60 hierbij aanwezigen raakten ademloos in zijn ban bij zijn voorbeelden hoe deze verschillende kunstvormen problemen oproepen die opgelost moeten worden en daarmee de creativiteit aanspreken.

De uitgebreide expositie van ruim meer dan 100 foto’s, die overzichtelijk gepresenteerd werden bood ieder wat wils. De locatie Oud St.Gregor, binnen het gebouw van het Missiemuseum Steyl is een uitermate geschikte expositieruimte. Onder prima verlichting waren zo goed als alle bekende genres van fotografie per fotograaf gerangschikt en goed verzorgd op de juiste kijkhoogte opgehangen.

Macro’s, architectuur, natuur, landschap, dieren en portretten waren er te over om te bewonderen of af en toe een glimlach bij de toeschouwer op te roepen, ofwel emotioneel geraakt te worden. Bij een portret in zwart-wit van Thorsten Vöhrs bleven meerdere bezoekers wat langer stilstaan.

Enkele foto’s waren ter afwisseling omkaderd door een goed bij desbetreffende foto’s passende bordeaux-rood passe partout. Heel verrassend was een foto van Bart Beurskens door zijn niet traditioneel vierkante of rechthoekige inkadering, maar die in een uitgerekt hoekige vorm prijkte.

Er was aardig wat gefotografeerde architectuur te zien, zoals de prettig in kleur ogende spiraalvormen van trappenhuizen op de foto’s van Jeu Hovens en Jan Thijssen (deze foto bleek per telefoon gemaakt).

De Maas heeft ook tot enkele sfeervolle foto’s geïnspireerd, zoals bij Bert Jacobs zijn Maas-landschap met zachte, mistige kleuren.

In een aparte ruimte werd regelmatig een digi-presentatie van foto’s met bijpassende muziek vertoond. Overwegend erg goede muziekkeuze en verrassend dat er in deze 15 min durende audio- visuele presentatie weer totaal andere foto-onderwerpen en stijlen mooi in elkaar overvloeiend voorbij kwamen.

De grappig aandoende serie foto’s met ‘Kuifje’ in de hoofdrol van Peter Hilberts liet vele markante plekjes in Tegelen zien, abstracter was de serie Leven in Bubbels’ van Heinz Schmetz waarin prachtige bubbels, bijna jammer dat er geen foto uit de serie Bubbels geprint in de expositie hing.

Bijzonder smaakvol was de serie naakten in Overlay van Thorsten Vöhrs, de zeer bekende Borobodur was door Huub Schroeder van alle kanten gefotografeerd waarbij de muzikale ondersteuning iets meer Hawaiaans dan Javaans klonk. Afrika zoals het nu is van Hen Peeters met o.a. vleesverscheurende leeuwen. De prachtige kleuren van Roest en Oxydatie van Wiel Driessen waren oogstrelend. Voorts nog series over Kerken en kathedralen, leuke straatjes gezien in Bij ons in de straat, Insecten en een serie rondom en binnenin Landgoed Holtmühle.

Om het publiek terdege bij de expositie te betrekken was er een keuzeformuliertje in te vullen, waarop aan te geven was welke foto je de beste, de 2e of 3e beste vond, hetgeen met het nummer wat bij de foto hing aangegeven kon worden. De foto die door het publiek als beste beoordeeld wordt komt jaarlijks bij de volgende expositie op de affiche.

Enerzijds stimuleert dit wel wat competitie onder de leden, anderzijds wordt het publiek geëerd met de inspraakmogelijkheid. Doordat er zoveel aantrekkelijke foto’s waren was het niet eenvoudig om daar je persoonlijke topper uit te kiezen. Prettig dat het publiek op deze locatie ook even rustig alles kon laten bezinken bij een kop koffie of thee in de daartoe ingerichte ruimte, eveneens een pluspunt vormt de aanwezigheid van toiletten.

In alle opzichten lijkt me dat de jaarlijkse expositie van AFT door alle moeite en aandacht die men er in alle facetten aan besteed heeft, weer goed geslaagd is.

Olga van Koert AFV Blerick.


Achitectuur spiraal van Jan Thijssen

Trappenhuis van Jeu Hovens

Foto van Bart Beurskens met apart kader


Landschap uitzicht op de Maas van Bert Jacobs

(Bezoekers totaal 6 keer, 1 Bezoekers vandaag)